Dette må du vite om bålbrenning

Mellom 15. april og 15. september er det normalt ikke tillatt å gjøre opp ild i skog og mark uten tillatelse fra kommunen.

Selv om det er bålforbud kan det likevel være muligheter for å ha det hyggelig med grilling og bål når du skal ut på tur. Det er for eksempel tillatt å tenne bål på steder hvor det åpenbart ikke kan medføre brann. Dette kan for eksempel være at det ligger snø på bakken, eller at det har vært mye nedbør over lang tid. Noen steder er det tilrettelagte grill- og bålplasser, hvor det også er lov til å lage opp bål.

Det er likevel viktig å ta forholdsregler og være forsiktig. I Norge har vi noe som heter «den alminnelige aktsomhetsplikten» som innebærer at du må være ansvarsfull og for eksempel sørge for at bålet er fullstendig slokket før du forlater stedet.

Noen ganger blir det også gitt egne, lokale forbud i enkelte kommuner. Ved spesielt stor brannfare kan kommunene innføre totalforbud mot å gjøre opp ild i naturen. Slikt forbud kan også gis utenfor tidsrommet 15. april - 15. september. Derfor er det viktig å følge med på informasjon fra kommune og brannvesen lokalt.

Er du usikker på hva som gjelder bør du ta kontakt med brannvesenet der du er.


Dette er skogbrannvett-reglene, hentet fra brannvernforeningen.no

  1. Gjør deg kjent med skogbrannvarselet (yr.no) og lokale forbud før du tenner ild.
  2. Ta trygge bålvalg. Gjenkjenn brannfarlig terreng og tørt vær.
  3. Vis alltid aktsomhet når du gjør opp ild i naturen, selv på korte turer.
  4. La aldri ilden være alene.
  5. Vær forberedt på gnister, glør og ulmende røtter under bakken, selv når du tror ilden er slokket.
  6. Varsle i tide. Vit alltid hvor du er, og ring nødnummer 110 ved ild ute av kontroll.
  7. Det er ingen skam å droppe grillpølsa; spis maten kald om nødvendig.

 

 

 

Kilder:

Sikkerhverdag.no

brannvernforeningen.no