Løv i takrenna
Foto: iStock

Slik kan du unngå taktrøbbel

Selv om et godt tak skal holde seg tett i mange år, er det likevel lurt å sjekke taket med jevne mellomrom. Her får du noen råd om hva du kan gjøre, når du skal gjøre det og hvordan.

Publisert: 12.10.2017 - Oppdatert: 02.09.2021

Med stadig mer ekstremvær er det viktig å ta vare på hustaket. Taket er den delen av huset som er mest utsatt for vær og vind.

–        Vi anbefaler å ta en kontroll av taket to ganger i året, en gang om våren og en gang litt utpå høsten, sier Per Erik Holter, takstmann i Knif Trygghet Forsikring AS.

Gjør du ikke dette kan nemlig små utfordringer raskt utvikle seg til større og kostbare problemer. De fleste kan foreta en sjekk av hustaket på egen hånd.

Per Erik Holter, takstmann i Knif Trygghet Forsikring AS
Per Erik Holter, takstmann i Knif Trygghet Forsikring AS

Her er Per Eriks tips til hva du kan gjøre:

Tenk på sikkerheten

Først og fremst er det viktig å ta forholdsregler og tenke på sikkerheten før du klatrer opp i høyden. Bruk en solid stige, stillas, kran eller lift for å komme deg opp.

Det kan også være lurt å bruke sko med stive gummisåler.

Hvis du har takpanner, bør du være nøye med hvor du tråkker; trå i bølgedalen og på punktet hvor pannen har kontakt med lekten under.

Sjekk status på taket

Taket bør sjekkes hver vår og høst, før snøen kommer – og rett etter at den har smeltet bort.

Kontroller først at takpannene eller annen tekking ligger på riktig plass og er hel og uskadet. Sjekk spesielt rundt piper, luftehatter, kilrenner og snøsikring.

Forsikre deg også om at beslag ser hele og uskadet ut. Er det skader på disse kan fukt trenge inn, som kan forårsake større skader.

Små skader eller slitasje som fanges opp raskt er vesentlig billigere å reparere enn konsekvensen av at vann trenger inn i bygningen.

–        ­På mitt tak løfter jeg også opp noen takstein for å få et inntrykk av hvordan undertaket ser ut, sier Per Erik Holter. Da ser jeg om undertaket ser helt ut, eller om det viser tegn på slitasje.

Fjern kvister, løv og jord

I løpet av høsten og vinteren kan det samle seg kvist, løv og jord i takrenner, nedløpsrør og ellers på taket. Dette bør fjernes slik at vannet kan renne fritt unna.

Der hvor nedløp fra takrenner er tilsluttet drenering, anbefales en løvsamler til nedløpsrør, slik at ikke løv og annet rusk havner ned i dreneringen og tetter igjen.

–        Det beste er at takvann føres i et eget rørsystem, og ledes bort fra huset, og ikke ned i drenering, påpeker Holter. 

Fjern eller beskjær store trær

Har du trær som vokser tett inntil bygningen, bør det tas en vurdering på om disse bør fjernes for å forebygge mulige skader.

Løv og kvister kan tette takrenner og nedløp hvis det ikke fjernes med jevne mellomrom.

Trær som skygger for taket kan også bidra til fuktige forhold fordi solen ikke kommer til og får tørket opp. Fukt og skygge gir gode forhold for mose. Derfor bør du fjerne trær eller grener som skygger for takflaten.

Fjern mose og rengjør taket

Et mildere og mer fuktig klima gir gode vekstvilkår for alger, mose og sopp. Hvis det har oppstått fremvekst av dette på taket ditt bør du forsøke å fjerne det.

Her er det ulike hensyn å ta avhengig av hvilken type taktekking du har.

 

Bruk børste og håndkraft

Fukt området med vann, gjerne tilsatt vaskemiddel eller mosefjerner.

Bruk alltid hansker når du jobber med sterke kjemikalier.

Større mengder mose fjernes med skurebørste, vann og hendene.

Har du papp- eller shingeltak bør du være ekstra forsiktig og kun skrape lett med børste.

 

Ikke bruk høytrykkspyler på taket

Vær forsiktig med vanntrykket når du spyler taket. Du risikerer at vannet kommer inn i takkonstruksjonen og gjør mer skade. Spyl forsiktig og alltid ovenfra og ned.

 

Gjenta for å forebygge

For å hindre at mosen kommer tilbake, bør du ta denne jobben hvert år. Det finnes mosefjernere på markedet som kan sprayes på for å holde mosen borte. Slike midler vil skylles bort etter en tid og er ikke varige løsninger. Er mosevekst et stort problem kan slike midler være praktiske, men husk at behandlingen må gjentas jevnlig. 

 

Ikke skrap på eternitt

Har du et tak av bølgeeternitt med mose på, anbefales det ikke å begynne å skrape på det. Eternitt kan avgi asbestfibre som er farlige å puste inn. Les mer på byggogbevar.no om vedlikehold av eternitt

 

 

Kilde: byggogbevar.no

 

Forsikre bolig og fritidsbolig

Forsikre bolig og fritidsbolig

Forsikre hjemmet ditt og hytta hos oss, slik at du kan slippe å bekymre deg for uforutsette hendelser.

Finn riktig forsikring for deg
Tilleggsforsikringen som dekker råte og skadedyr

Tilleggsforsikringen som dekker råte og skadedyr

Les mer om fordelene ved å ta med tilleggsforsikringen som dekker råteskader og skadedyr.

Se fordelene her