Slik velger du riktig solbrille

Foto: iStock

UV-strålingen fra solen er som kjent skadelig for øyene. Jo høyere solen står på himmelen, desto sterkere blir strålingen.

Øynene våre er det organet hvor UV-stråler trenger lengst inn. Gode solbriller er derfor avgjørende for god øyehelse. Å bruke solbriller kan forhindre en solbrent hornhinne – en opplevelse som både er ubehagelig og smertefull. I motsetning til solbrent hud, merker man ikke solbrente øyne før noen timer etter at man har vært i sola. 

Risikoen er aller størst for de minste. Barns øyelinser filtrerer bort mye mindre av UV-strålingen. Sollyset kan skade øyene fordi lyset inneholder UV-stråler. Om du ikke beskytter øynene dine godt nok, kan det oppstå både akutte skader på øyets overflate og mer langsomt utviklende skader.

Slik velger du riktig solbrille

  • Sørg for at brillene har riktig størrelse og sitter godt.
  • Alle briller skal selges med informasjon om hvilken beskyttelseskategori brillen har
  • Sjekk styrken på brillens filter

o   Kategori 0 = For overskyet vær

o   Kategori 1 = Delvis skyet vær

o   Kategori 2 = For normal sol

o   Kategori 3 = For sterk sol

o   Kategori 4 er for høyfjell og ved sjøen. Solbriller med beskyttelse i kategori 4 er ikke egnet hvis du skal kjøre bil.

  • Husk å se etter CE-merket når du kjøper solbriller
  • Det skal følge med informasjon om hvem som er produsent
  • Hvis solbrillen kan bli skadet av rengjøringsprodukter skal det følge med vedlikeholdsinformasjon på norsk hvor dette blir forklart.

 

Kilde: sikkerhverdag.no

Nyttige tips og råd

Se alle