Foto: iStock

Slik ivaretar du brannsikkerheten på kjøkkenet

Matlaging og gjenstander på eller i komfyren topper statistikken av alle brannårsaker. Her kan du lese litt om hvordan du kan ivareta brannsikkerheten på kjøkkenet.

Publisert: 01.03.2021 - Oppdatert: 18.11.2022

De fleste komfyrbrannene inntreffer på dagtid og rammer gjerne eldre mennesker som glemmer gryter eller stekepanner med mat på varme kokeplater. Branner som oppstår om natten skyldes ofte at personer sovner fra matlaging på komfyren. Det er branner som starter om natten som tar flest liv.  

Komfyrvakt redder liv

For å unngå tørrkoking eller tørrsteking ved matlaging er det et godt tiltak å investere i en komfyrvakt. Med komfyrvakt slår komfyren seg av før temperaturen på kokeplatene blir så høy at situasjonen blir farlig.

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger. Kravet kom i 2010 og gjelder også dersom det legges opp ny kurs til komfyr i eldre boliger. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Selv om man ikke omfattes av kravet, anbefaler vi alle å ha komfyrvakt i hjemmet.

Slik virker komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømavbryter, som enten er plassert bak komfyren eller i sikringsskapet. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

Ha brannslukningsutstyr lett tilgjengelig

Det anbefales å ha ett slokkemiddel i hver etasje. På kjøkkenet kan det i tillegg være lurt å ha et eget slukkeapparat som er spesielt utviklet for branner i frityr og matoljer. Disse apparatene er merket med AF.

Les mer om valg av riktig slukkeutstyr hos sikkerhverdag.no

Røykvarsler i alle etasjer

Det anbefales å ha minst en røykvarsler i hver etasje og en røykvarsler per 60 kvadratmeter. De skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann på kjøkkenet, i stua, sonen utenfor soverom og i sonen utenfor teknisk rom. Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter. I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.

Les mer om hvordan du skal plassere røykvarslere riktig hos sikkerhverdag.no

Dette kan du gjøre for å ivareta brannsikkerheten på kjøkkenet

 

  • installere komfyrvakt

  • rengjøre filteret i kjøkkenvifta

  • vær til stede når du lager mat

  • hold kjøkkenhåndklær, grytekluter, aviser og annet borte fra komfyren

  • sjekke røykvarslere jevnlig

  • sørge for at slukkeutstyr er lett tilgjengelig

Kilder: sikkerhverdag.no, Norsk Brannvernforening

Forsikre bolig og fritidsbolig

Forsikre bolig og fritidsbolig

Forsikre hjemmet ditt og hytta hos oss, slik at du kan slippe å bekymre deg for uforutsette hendelser.

Finn riktig forsikring for deg