Isen sprenger rørene
Når vann fryser til is, øker volumet med ca. 10 %. Vann som ligger i rør kan derfor sprekke røret når det fryser til is. Når temperaturen i et vannrør synker til 0 °C, begynner innfrysingen. Til slutt gir det svakeste punktet i røret etter, og når temperaturen stiger igjen og isen begynner å tine, vil det naturligvis medføre en vannlekkasje som kan forårsake store, omfattende skader.
Typisk skadeårsak
- Dette er en typisk skade som vi stadig ser i tomme og forlatte bygninger hvor det ikke er så mye tilsyn, for eksempel i hytter og forsamlingshus, sier Per Erik Holter, takstmann og partneransvarlig i Knif Trygghet.
- Når det ikke er folk i bygningen blir vannlekkasjen stående uoppdaget og vannet får flomme utover i dagevis, ukevis eller i noen tilfeller månedsvis, forklarer Holter.
For å unngå at dette skjer med deg har vi listet opp noen enkle tiltak du kan gjøre for å forebygge en slik skade.
Dette må du gjøre hvis vannrørene er frosset
Hvis du oppdager at vannet er frosset, bør du være forsiktig ved opptining. Raske temperatursvingninger kan gjøre skaden verre. Kontakt en rørlegger for profesjonell hjelp.
Ulike typer rør og frostfare
Kobberrør er den typen rør som er mest utsatt for frostskader fordi rørveggen er lite elastisk og sprekker ved volumutvidelse. Plastrør (PEX-rør) i varerør er også utsatt for frost, men det tar noe lengre tid for vannet å fryse pga. et isolerende luftlag mellom varerør og vannrør. Plastrør er mer elastisk enn kobberrør og rørveggen gir etter for volumøkningen uten å sprekke. Avløpsrør er lite utsatt for frostskader, fordi temperaturen i kloakksystemet sjelden kommer under 5 °C. Av sanitærinstallasjoner er tappearmatur, koplinger og stengeventiler mest utsatt for frost.