Foto: iStock

Ferieklar bil

Bilferie gir deg stor frihet og er både praktisk og populært. Til deg som planlegger bilferie har vi noen tips og råd som kan være lurt å ta med seg på veien.

Publisert: 09.05.2017 - Oppdatert: 29.10.2020

Før du legger ut på biltur vil det være fornuftig å sjekke bilens tilstand

Service
Er det lenge siden du hadde bilen på service? Sjekk serviceheftet, eller innsiden av bildøren. Her skal det stå når du skiftet olje og filter sist.

Registerreim
Er du litt kjent med biler og vedlikehold kan du helt sikkert sjekke opp mye på egen hånd. For eksempel registerreim. Når denne skal skiftes er avhengig av biltype. Be eventuelt om hjelp hos din lokale forhandler eller verksted.

Steinsprutskader
Undersøk frontruten for skader. Har du steinsprutskade, anbefales det reparasjon før du legger ut på bilturen. 

Dekk
Kontroller mønsterdybde og tilstand på dekkene. Sommerdekk skal ha en mønsterdybde på minimum 1,6 mm, men vi anbefaler 3,0 mm.

En tungt lastet feriebil trenger mer luft i dekkene enn ellers. Ta turen innom din lokale dekkforhandler eller bensinstasjon og sjekk lufttrykket.

Ikke glem reservehjulet
Husk å også sjekke lufttrykket på reservehjulet og sørg for at du har en jekk i bilen, slik at du har muligheten til å skifte dekk selv hvis det skulle bli nødvendig.

Sørg for forsvarlig lasting av bagasje i bilen

Når vi skal på bilferie er det som regel veldig mye bagasje som skal med. Da er det ekstra viktig at du laster bilen din trygt. Løse gjenstander i kupéen kan være livsfarlig ved en bråstopp. For eksempel kan en bag på 15 kg gi et trykk på opptil 750 kg ved bråstopp i 50 km/t.

Det er ikke anbefalt å plassere tung bagasje i takboks. Dersom du likevel er nødt til å gjøre dette, er det viktig at du følger lasteanvisningene til takboksleverandøren.

Sikre barna riktig i bilen

Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge. Barnesetet må være riktig i forhold til barnets vekt og høyde.

Barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er 4 år.

Følg bruksanvisningen for utstyret, og vær sikker på at det er riktig montert.

Ha aldri beltet bak ryggen eller under armen, og husk å stramme beltene godt. Bilbeltet må ikke være «krøllet».

Barn under 140 cm bør ikke plasseres i et forsete med airbag som er ikke er koblet ut.

Når du skal kjøpe barnesete anbefales det å ta med barn og bil til butikk, slik at dere får prøvd setet for å se om det passer både barn og bil.

God solskjerming kan være med å bidra til at bilturen blir en positiv opplevelse for barna. Solen kan være plagsom for de små bak i bilen.

Kjørelengde på forsikringen

Det kan være lurt å ta en titt på kilometerstanden og vurdere om du har valgt tilstrekkelig kjørelengde på bilforsikringen din. Kanskje du må øke kjørelengden din dette året?

Unngå innbrudd i bilen

Tøm bilen din selv, så slipper du at noen andre gjør det for deg. Ikke la det ligge igjen verdisaker i bilen.

Det kan også være lurt å la bagasjerommet være utildekket, slik at eventuelle uvedkommende kan se at det ikke er noe spennende som gjemmer seg der inne.

Grønt kort

Skal du kjøre utenlands land bør du undersøke om de landene du skal innom krever «grønt kort».

Grønt kort er en internasjonal bekreftelse på at du har ansvarsforsikring på bilen. Les mer om dette på tff.no (Trafikkforsikringsforeningen)

Vi ønsker deg en god tur og en fin ferie!