Løv i takrenna
Foto: iStock

Høsten er tid for taksjekk

Selv om et godt lagt og robust tak skal holde huset ditt tett i mange år, er det likevel lurt å ta en statussjekk før vinteren. På tak som ikke følges opp jevnlig kan nemlig små utfordringer fort bli kostbare problemer.

Publisert: 12.10.2017 - Oppdatert: 29.10.2020

Sommeren er over, høsten er her og vi er på full fart mot vinteren. Hvordan har taket ditt det? Nå er tiden for en sjekk av taket og høstrengjøring! Her er noen tips for vedlikehold:

Sjekk status på taket

Taket bør sjekkes hver vår og høst, før snøen kommer og rett etter at den har smeltet bort. Kontroller først at takpannene eller annen tekking ligger riktig på plass, er hel og uskadet. Sjekk spesielt rundt piper, luftehatter, kilrenner og snøsikring. Forsikre deg også om at beslag ser hele og uskadet ut. Er det skader på disse kan fukt trenge inn og du får fuktighet eller lekkasjer som kan forårsake mugg eller andre alvorlige skader. Små reparasjoner som fanges opp raskt er vesentlig billigere å reparere enn konsekvensen av at vann trenger inn i bygningen.

Fjern kvister, løv og jord

I løpet av høsten og vinteren samler det seg ofte kvist, løv og jord i takrenner, nedløpsrør og ellers på taket. Dette bør fjernes slik at vannet kan renne fritt unna. Har du trær som vokser tett inntil bygningen, bør det tas en vurdering om disse forårsaker skade.

Fjern mose og rengjør taket

Vi ser at klimaet blir mildere her i Norge, og det gir gode vekstvilkår for alger, mose og sopp.

Slik gjør du:

  • Mose på takplatene fjernes med kost og vann (Vær ekstra forsiktig på papp og shingeltak)
  • Fjern mosen fra rennen
  • Takstein og skifer kan rengjøres med høyttrykksspyler
  • Mosefjerner for tak kan også brukes. Her kan grønskefjerner brukes.

Du kan også bruke en blanding av klorin og vann (en del klorin, tre deler vann). Det er viktig at taket og mosen er tørr når du gjør dette, og at det holder seg tørt en stund (sjekk værmeldingen). La dette virke i to-tre uker til mosen dør og blir brun. Da kan du spyle vekk mosen med en høytrykksspyler. Vær forsiktig med trykket, maks 100 bar. Turbodyse bør unngås slik at vannet ikke kommer inn i takkonstruksjonen og gjør mer skade. Bruk gjerne en kost for de litt mer motstandsdyktige flekkene. Ikke stålbørste. Resultatet blir best hvis taket spyles i fallretning, ovenfra og ned. Har du papp- eller shingeltak må du være ekstra forsiktig og kun skrape lett uten bruk av vann. Mose trives godt i skygge og fuktighet, så hvis du har store og skyggefulle trær rundt huset, kan også greiner som skygger for takflaten vurderes fjernet.

Rengjøring av vindskier og dekkbord

Vindskier og dekkbord, særlig om de er lyse, blir fort angrepet av svartsopp eller grønnalger. Det ser stygt ut, men er ikke skadelig i og for seg. Den beste måten å bli kvitt dem på, er å vaske med husvask eller salmiakkvann og stiv børste, og så skylle godt. Eller bruke høytrykksspyler.

  • Skrap grundig og fjern all flassende maling. 
  • Påfør deretter en egen soppvask, som skal sitte på uten å skylles av. 
  • La det tørke noen dager. 

Tenk på sikkerheten

Ofte er taket høyt, og et fall kan være på flere meter. Bruk en solid stige, stillas eller kran for å komme deg opp. Det kan også være lurt å bruke fottøy med stive gummisåler. Dersom du har takpanner bør du passe på hvor du tråkker; trå i bølgedalen og på punktet hvor pannen har kontakt med lekten under.