Røykvarsler
Foto: iStock

Slik forebygger du brann hjemme

Desember og januar er månedene det brenner mest i Norge, og de fleste brannene starter i forbindelse med matlaging eller i elektrisk utstyr. Her er noen gode råd om hvordan du skal unngå brann hjemme hos deg. 

Publisert: 29.11.2021 - Oppdatert: 30.11.2021

Røykvarsler

Røykvarslere som reagerer tidlig øker sjansen for at du og familien kommer dere ut i tide. Det er anbefalt å velge optiske røykvarslere med trådløs sammenkobling. Ha gjerne en røykvarsler i alle rom, men minst én i hver etasje eller for hver 60 kvadratmeter. Test røykvarslerne en gang pr måned og bytt batteri ved behov, for eksempel en gang i året.

Slokkeutstyr

Sørg for at du har godkjent slokkeutstyr lett tilgjengelig og at utstyret kontrolleres og vedlikeholdes i henhold til leverandørens anvisninger. 

Komfyrvakt

Invester i en komfyrvakt. Altfor mange branner skjer som et resultat av glemte gryter eller stekepanner med mat på varme kokeplater. En komfyrvakt slår av komfyren hvis den oppdager fare for brann.  

Elektriske apparater

  • Vær alltid tilstede (og våken) når du bruker elektriske apparater som for eksempel komfyr, oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel. 
  • Rengjør lofilteret til tørketrommelen etter bruk.
  • Sørg for at elektriske apparater blir slått av etter bruk, for eksempel kaffetrakter. Husk også å trekke ut kontakten.
  • Unngå bruk av skjøteledninger, og aldri til apparater som bruker mer enn 1000 watt. 
  • Pass på at panelovner og stråleovner ikke tildekkes eller støver ned.

Ladere og oppladbart utstyr

Ladere og oppladbart utstyr kan medføre brannfare. 

  • Les bruksanvisninger for å unngå feilbruk. 
  • Du bør kun lade når du er våken og til stede.
  • Bruk kun original lader som hører til enheten din. Undersøk at lader er i god stand før bruk. Sjekk instruksjonsbok eller kontakt forhandler hvis du er i tvil.
  • Det er vanlig at lader og batterier får en viss varme når de lades. Unngå derfor tildekking av lader og gjenstanden som lades.
  • Sørg for å lade på et ikke-brennbart underlag. Ikke plasser elektronikk som lades i seng, sofa eller annet lignende sted. Pass på at det er røykvarsler i rommet der du lader.
  • Ta alltid ladere ut av stikkontakten etter bruk. Ladere kobles fra ved å ta tak i selve støpselet. Ikke dra i ledningen, dette kan medføre skade på lader.

Overspenningsvern

Dersom du opplever at sikringer og lyspærer går i tide og utide etter et tordenvær, bør el- anlegget kontrolleres av en autorisert installatør. Ved lynnedslag kan det oppstå brann i boligen din lenge etter at tordenværet er over, selv der lynet har slått ned flere kilometer unna. Det er anbefalt å anskaffe overspenningsvern som kan lede overspenninger til jord før de kommer inn i boligens el-anlegg og gjør skade. 

Sjekkliste

Les mer om brannsikkerhet og i boligen og last ned sjekkliste på brannvernforeningen.no

Kilder:
Norsk brannvernforening
brannstatistikk.no 

Forsikre bolig og fritidsbolig

Forsikre bolig og fritidsbolig

Forsikre hjemmet ditt og hytta hos oss, slik at du kan slippe å bekymre deg for uforutsette hendelser.

Finn riktig forsikring for deg