Røykvarsler
Foto: iStock

Slik forebygger du brann hjemme

Desember og januar er månedene det brenner mest i Norge, og de fleste brannene starter i forbindelse med matlaging eller i elektrisk utstyr. Her er noen gode råd om hvordan du kan unngå brann hjemme hos deg. 

Publisert: 29.11.2021 - Oppdatert: 27.11.2023

Røykvarsler

Røykvarslere som reagerer tidlig øker sjansen for at du og familien kommer dere ut i tide. Det er anbefalt å velge optiske røykvarslere med trådløs sammenkobling. Ha gjerne en røykvarsler i alle rom, men minst én i hver etasje eller for hver 60 kvadratmeter. Test røykvarslerne en gang pr måned og bytt batteri ved behov, for eksempel en gang i året. 

Noen røykvarslere har batteri med opptil 10 års levetid. Disse bør likevel testes like ofte som andre røykvarslere. 

Røykvarslerens dag er 1. desember. 

Slokkeutstyr

Sørg for at du har godkjent slokkeutstyr og at dette er lett tilgjengelig. Husk at utstyret må kontrolleres og vedlikeholdes i henhold til leverandørens anvisninger. 

Komfyrvakt

Invester i en komfyrvakt om du ikke har dette. Altfor mange branner skjer som et resultat av glemte gryter eller stekepanner med mat på varme kokeplater. En komfyrvakt slår av komfyren hvis den oppdager fare for brann.  

Elektriske apparater

 • Vær alltid tilstede (og våken) når du bruker elektriske apparater som for eksempel komfyr, oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel. 
 • Rengjør lofilteret til tørketrommelen etter bruk.
 • Sørg for at elektriske apparater blir slått av etter bruk, for eksempel kaffetrakter. Husk også å trekke ut kontakten.
 • Unngå bruk av skjøteledninger, og aldri til apparater som bruker mer enn 1000 watt. 
 • Pass på at panelovner og stråleovner ikke tildekkes eller støver ned.

Ladere og oppladbart utstyr

Ladere og oppladbart utstyr kan medføre brannfare. 

 • Les bruksanvisninger for å unngå feilbruk. 
 • Du bør kun lade når du er våken og til stede.
 • Bruk kun original lader som hører til enheten din. Undersøk at lader er i god stand før bruk. Sjekk instruksjonsbok eller kontakt forhandler hvis du er i tvil.
 • Det er vanlig at lader og batterier får en viss varme når de lades. Unngå derfor tildekking av lader og gjenstanden som lades.
 • Sørg for å lade på et ikke-brennbart underlag. Ikke plasser elektronikk som lades i seng, sofa eller annet lignende sted. Pass på at det er røykvarsler i rommet der du lader.
 • Ta alltid ladere ut av stikkontakten etter bruk. Ladere kobles fra ved å ta tak i selve støpselet. Ikke dra i ledningen, dette kan medføre skade på lader.

Overspenningsvern

Dersom du opplever at sikringer og lyspærer går i tide og utide etter et tordenvær, bør el- anlegget kontrolleres av en autorisert installatør. Ved lynnedslag kan det oppstå brann i boligen din lenge etter at tordenværet er over, selv der lynet har slått ned flere kilometer unna. Det er anbefalt å anskaffe overspenningsvern som kan lede overspenninger til jord før de kommer inn i boligens el-anlegg og gjør skade. 

Sjekkliste

Les mer om brannsikkerhet i boligen og last ned sjekkliste på brannvernforeningen.no

Kilder:
Norsk brannvernforening
brannstatistikk.no 

Forsikre bolig og fritidsbolig

Forsikre bolig og fritidsbolig

Forsikre hjemmet ditt og hytta hos oss, slik at du kan slippe å bekymre deg for uforutsette hendelser.

Finn riktig forsikring for deg