Termostat
Foto: iStock

Fraråder denne typen strømsparing

Når strømprisene er høye er det mange som vil spare på strømmen ved å senke temperaturen i hus og hytter. Det bekymrer skadedirektør i Knif Trygghet, Helga Skofteland.

Publisert: 17.10.2022 - Oppdatert: 18.10.2022

Omfattende vannskader

Det siste året har Finans Norge registrert rekordmange vannskader i landet 

Både antallet og erstatningene etter vannskader i boliger og hytter har økt med 13 prosent det siste året. Mye av årsaken til dette skyldes frostsprengte rør.

-        Vi har sett en økning av vannskader etter frostsprengte rør hos kundene våre de siste par årene, forteller Helga Skofteland.

Skofteland er skadedirektør i Knif Trygghet og er nå bekymret for den kommende vinteren med høye strømpriser.

Helga Skofteland, skadedirektør i Knif Trygghet Forsikring AS
Helga Skofteland, skadedirektør i Knif Trygghet Forsikring AS

Ha alltid på litt varme i våtrom og rom med tilknytning til rør

Rådet er å la det stå på litt varme i bygningen. I våtrom og rom med tilknytning til rør bør det ikke bli lavere temperatur enn ca. 10 °C.

-        Vi ønsker ikke at kundene våre skal oppleve vannskader og alle ulempene det fører med seg, forteller Skofteland. Derfor vil vi heller forsøke å informere så godt vi kan om hvordan en selv kan forebygge denne typen skade.

Frost i vannrørene

Hvis det ikke holdes tilstrekkelig varme i rom med tilknytning til vannrør, vil det kunne bli frost i rørene, som igjen kan føre til at rørene sprekker. Når mildværet kommer og isen tiner er vannlekkasjen et faktum.

-        Av og til skjer dette i tomme, forlatte bygninger uten tilsyn, for eksempel hytter eller forsamlingslokaler. Da kan konsekvensene bli veldig store fordi vannlekkasjen får stå uoppdaget i lengre tid, sier Skofteland.

Om en bygning forlates for en periode på mer enn tre dager, er det også et veldig godt forebyggende tiltak å stenge hovedstoppekranen. I tillegg er det viktig å tappe røropplegget og tilknyttede installasjoner for vann.

Kan bli kostbart for kunden

I forsikringsavtalene følger det sikkerhetsforskrifter som sier at du må sørge for å holde bygningen tilstrekkelig oppvarmet for å unngå blant annet frost i vannrør.

Dersom sikkerhetsforskriftene ikke er fulgt kan det dessverre føre til at det ikke gis full erstatning fra forsikringsselskapet.

 

Les også 7 råd for å unngå frostsprengte vannrør