Fraråder å trosse reiserådet

Etter en lang periode med mye usikkerhet er det mange som har ventet i spenning på hvordan utviklingen av koronapandemien vil påvirke sommerens reiseplaner. Til tross for dårlige utsikter har noen kanskje hatt et ørlite håp om at den etterlengtede sydenferien skulle la seg gjøre, på et eller annet vis. Nå har tre av de store reiseselskapene i Norge valgt å kansellere alle reiser til og med 20. august.

Publisert: 22.05.2020 - Oppdatert: 02.11.2020

 

Fredag 15. mai kom nemlig Utenriksdepartementet (UD) med oppdatert reiseråd hvor de fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige - til alle land - frem til 20. august.

- Det er viktig å være klar over at så lenge det foreligger et slikt reiseråd fra UD vil ikke reiseforsikringen være gyldig om du likevel velger å reise, forteller Iren Mathiesen, senior skadebehandler i Knif Trygghet.

- Vi ønsker å være veldig tydelige på dette slik at kundene våre skal være informerte når de skal ta sine beslutninger om sommerferien. Vi anbefaler ingen å reise uten en gyldig reiseforsikring, presiserer Mathiesen.

UDs reiseråd er avgjørende

Enkelte land ser ut til å kunne åpne opp for turisme fra en tidligere dato enn 20. august, men for oss i Norge er det altså UDs reiseråd som er førende og som avgjør om reiseforsikringen er gyldig eller ikke.

UD har også uttalt at det vil komme en ny vurdering for reiseråd for landene i Norden innen 15. juni, og 20. juli for nærliggende europeiske land.

- Vi følger med på utviklingen av reiserådene og vurderer fortløpende hvordan vi vil forholde oss til disse, sier Mathiesen.

Kansellerte reiser

- Det er dessverre mange som rammes av kansellerte reiser og vi forstår at det kan være vanskelig å sette seg inn i hva forsikringen dekker og ikke minst når forsikringen ikke gjelder, forteller Mathiesen.

- Dersom reiseselskapet ditt har kansellert reisen din, har du krav på full refusjon fra reiseselskapet. Slike tilfeller går ikke inn under reiseforsikringen, sier Mathiesen.
 

Det er altså ikke nødvendig å kontakte forsikringsselskapet når en reise har blitt kansellert.

Du må selv avbestille hvis reisen ikke blir kansellert

Blir ikke reisen din kansellert, og reiserådet fra UD fortsatt står, må du selv kontakte reiseselskapet eller flyselskapet og avbestille reisen din. Om du ikke gjør dette, men bare lar være å reise, kan du ikke søke om erstatning på reiseforsikringen.

- Dette har vi erfart at veldig mange ikke har fått med seg når de kontakter oss, forteller Mathiesen. Da er vi dessverre nødt til å be deg kontakte reisearrangøren først. Du må avbestille reisen og få avklart hva reisearrangøren vil refundere. Det er kun de utgiftene som reisearrangøren ikke vil refundere som du kan søke om erstatning for på reiseforsikringen, fortsetter hun.

- Vi har god informasjon på nettsiden vår om det de fleste spør om og lurer på i forbindelse med dette, sier Mathiesen. Mange trenger likevel å snakke med oss om sin situasjon. Det har vært – og er fortsatt - en travel tid for oss som jobber med skadeoppgjør i forsikringsselskapene. I Knif Trygghet har vi rustet opp bemanningen vår slik at de aller fleste som kontakter oss får svar innenfor normal behandlingstid, avslutter Mathiesen.