Foto: iStock

Svindel - et stort samfunnsproblem

9 av 10 opplever å bli kontaktet av svindlere. Lær deg mer om hvordan de kriminelle jobber, så reduserer du risikoen for å bli lurt.

Publisert: 21.02.2024 - Oppdatert: 21.02.2024

Sikkerhet på nett kan være vanskelig å forstå, men nettsikkerhet er ikke lenger bare et fagfelt for spesielt interesserte. Det angår oss alle.

Med noen få, enkle grep kan du sikre deg bedre mot svindel og nettkriminalitet. Her kommer noen enkle råd om hvordan du beskytter deg.

Phishing: kriminelle "fisker" til seg informasjonen din

Phishingmetoden er en veldig effektiv og mye brukt svindelmetode som finnes i hundrevis av varianter. Typiske eksempler på phishing kan se slik ut:

 

«Pakken din venter på levering. Bekreft betaling i lenken nedenfor

«Din bankID er usikret, klikk her»

 

Havner en slik melding i innboksen eller på telefonen din er det trolig et svindelforsøk. Budskapet skal gjøre deg litt stresset, glad eller urolig, slik at du handler raskt og uten å tenke deg om.

Du blir bedt om å gjøre noe konkret, for eksempel «klikk her» eller «logg deg inn». På baksiden sitter tyvene og fisker til seg informasjonen du skriver inn – e-postadresse, fødselsnummer, bankkort­nummer eller passord.

Avsendernavnet kan se helt ekte ut og det er relativt enkelt for de kriminelle å forfalske en nettadresse eller et telefonnummer.

Opplysningene som du oppgir via en lenke fra en phishing­mail samles inn og kan misbrukes på flere måter. Her er noen eksempler på hva de kriminelle kan bruke informasjonen din til:

 

De kan overta kontrollen til dine sosiale medier

Tyvene ønsker tilgang til så mange ofre som mulig. Overtar de kontrollen til Facebook-profilen din, kan de sende meldinger på Messenger til dine venner og familie, hvor de da utgir seg for å være deg.

Dette gjør du for å sikre deg:

Opprett totrinnsverifisering på brukerkontoene dine. Ha unike passord for hver konto. Aldri oppgi passordet ditt til noen. Vær skeptisk til konkurranser eller «for gode» tilbud og tenk før du klikker på noen lenker. Vær spesielt varsom når noen ber deg om å logge inn med BankID.

 

De kjøper varer og tar opp lån i ditt navn

Får noen tak i de rette opplysningene om deg kan de kjøpe varer eller ta opp et forbrukslån i ditt navn. Dette kan foregå i lang tid uten at du oppdager det. Tyvene kan derfor rekke å gjøre stor skade før de blir stoppet.

Dette gjør du for å sikre deg:

Opprett frivillig kredittsperre. Vær bevisst på hvor du legger igjen informasjon om deg selv. Lås postkassen din og opprett digital postkasse, slik at bare du har tilgang til posten din.

Vishing: kriminelle ringer og utgir seg for å være noen du stoler på

Tyver som sier at de ringer fra banken, politiet eller Økokrim kan forsøke å lokke deg til å oppgi passordet til din BankID. I verste fall kan de tømme bankkontoen din uten at du merker det.

En annen metode er at de utgir seg å være fra bankens sikkerhets-avdeling og forteller at du er i ferd med å bli svindlet eller hacket. De sier at du må overføre pengene til en «sikker konto». I virkeligheten overfører du pengene dine rett til de kriminelle i stedet.

 

Dette gjør du for sikre deg:

Aldri oppgi passord til noen. Ingen seriøse aktører vil be deg om dine passord eller BankID. Er du i tvil om en melding eller telefonoppringning er ekte eller falsk, ikke gjør noe som helst, men snakk med noen du stoler på.

 

En god tommelfingerregel er å aldri klikke på lenker i meldinger eller e-poster, men heller gå via hovedsiden til aktøren eller ringe hovednummeret deres. Det er veldig sjelden at noe haster så mye at du ikke kan undersøke først om henvendelsen er ekte.

 

 

Kilder: Tenerity og Telenor

Med ID-sikring fra Knif Trygghet hjelper og beskytter vi deg mot nettkriminalitet

ID-sikring er en tjeneste som gir deg forebyggende råd om hvordan du holder deg og din familie trygg på nett. Du kan snakke med en rådgiver om sletting av personlig, ulovlig og krenkende innhold fra nettet publisert uten ditt samtykke. Vi veileder deg også hvis du blir stengt ute fra dine digitale konto­er. Har du blitt utsatt for alvorlig identitetstyveri, kan vi overta saken din. Du får hjelp av oss så lenge du ønsker.

 

ID-sikring er en del av innboforsikringen i Knif Trygghet.

Tjenesten er levert av Tenerity

Har du blitt utsatt for svindel eller ID-tyveri?

Kontakt oss på telefon 67 55 55 60 eller på e-post [email protected]

 

 

Innboforsikring

Innboforsikring

Innboforsikringen dekker mer enn du kanskje tror.

Se hva forsikringen omfatter