Skjeggkre
Foto: iStock

Skjeggkre - et økende problem i norske boliger

Har du sett dette lille krypet pile over gulvet hjemme? Skjeggkreet ble funnet for første gang i Norge i 2013 og blir stadig mer vanlig i norske hjem. Det har vist seg å være svært vanskelig å bli kvitt de om du først har fått de inn i boligen. Men heldigvis er de ikke farlige og under normale forhold gjør de liten skade. De kan likevel oppleves som ekle og ubehagelige. Sjekk hva du du selv kan gjøre for å forebygge skjeggkre-invadering i din bolig og hvilken forsikring som kan være nyttig å ha hvis problemet plutselig skulle oppstå.

Publisert: 04.04.2019 - Oppdatert: 24.10.2020

Om skjeggkre

Skjeggkreet bærer flere likhetstrekk med sølvkreet, men skjeggkreet er større, mer «skjeggete» og har lengre haletråder enn sølvkreet. Skjeggkre er nattaktive og kan ofte ses når man slår på lyset om morgenen. Skjeggkreene trives best i fuktige miljøer, men klarer seg godt også i tørrere miljøer. For å unngå å få de inn i boligen er det viktigste du kan gjøre å ikke ta dem med deg hjem. De bor gjerne i pappesker, bygningsmaterialer og lignende. Det kan derfor være lurt å pakke ut nye ting utendørs og kaste emballasjen så raskt som mulig. Har du allerede fått skjeggkre i hus er det allikevel mye du selv kan gjøre for å redusere problemet.

Bekjempelse

Skjeggkre er vanskelig å bekjempe, men det finnes limfeller som kan brukes for å kartlegge problemområder og som også vil være med på å redusere omfanget. Du kan kjøpe limfeller fra ulike butikker, for eksempel Skadedyrbutikken.no 

Det er viktig å støvsuge ofte og ha et godt renhold. Du kan også forsøke å fjerne mulige gjemmesteder ved for eksempel å reparere gulvbelegg, løse fuger og tette langs lister. Kjemisk behandling kan vurderes. Rådfør deg med fagpersoner.

Hvilken forsikring dekker skjeggkre?

Innboforsikring er en forsikring på møbler og alt av inventar som du har i din bolig. Du som bor i leilighet, rekkehus eller enebolig bør ha en innboforsikring, uavhengig av om du eier eller leier.

Med Knif Trygghets beste innboforsikring Ekstra Trygghet kan du få dekket bekjempelse av skjeggkre med inntil 100 000 kr. Innbo og løsøre Ekstra Trygghet gjelder også bekjempelse av veggedyr og kakerlakker.

 

For deg som eier eget hus anbefaler vi tilleggsdekningen Råte- og skadedyrforsikring til din boligforsikring. Velger du å ta med denne rimelige tilleggsdekningen får du en forsikring som dekker bekjempelse av skadedyr, blant annet skjeggkre, veggedyr og kakerlakker.

 

Ta gjerne kontakt med en av våre dyktige rådgivere for rask og personlig service. Vi tar gjerne en prat med deg om ditt forsikringsbehov. Har du allerede forsikringsavtale i Knif Trygghet og ønsker en oversikt over dine forsikringer kan du logge deg inn på Min Side eller ta kontakt med kundeservice.

 

Informasjonen om skjeggkre er hentet fra Norsk Hussopp Forsikring, hussoppen.no. Her kan du lese mer om skjeggkre og andre skadedyr og få flere gode tips og råd.